Bozcaada'nın en çekici yanlarından biri tertemiz denizi, bakir koyları ve plajları. İlk defa gelenleri oldukça şaşırtacak güzellikteki irili ufaklı koyların çoğu denize girmek için uygun. Ünlü Ayazma Plajı altın rengi, incecik kumu ve pırıl pırıl turkuaz denizi ile oldukça etkileyici. Adanın denizi tüm Kuzey Ege’de olduğu gibi soğuk. Ama dönem dönem şaşırtıcı derecede ısındığı da oluyor.
Bozcaada’da mayısın son haftalarından ekim ortasına kadar rahatlıkla denize girilebiliyor. Ama yaz tatilcileri en çok temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor. Dolayısıyla bu aylar plajların en kalabalık olduğu dönem oluyor.
Adada yaz dönemi, kuzeyden esen rüzgar sayesinde bunaltıcı geçmiyor. Adanın bir diğer avantajlı yanı, yaz ne kadar kalabalık geçerse geçsin denize girilecek tenha koyların bulunması.
Eylül-ekim ayları deniz suyu sıcaklığının en yüksek olduğu dönem. Rüzgarın hafiflemesi ve plajlardaki kalabalığın çekilmesi ile denizin keyfine doyulmayan bir dönem aynı zamanda!
Adanın avantajlı yanlarından biri, en rüzgarlı havada bile denize girebileceğiniz sakin bir koy seçeneği sunması. Denize gitmeden önce yapmanız gereken ilk şey, o gün esen rüzgarın yönünü tayin etmek.
Dalgasız, sakin denizde yüzmek isteyenler rüzgar güneyden esiyorsa(lodos) adanın doğu ve kuzeydeki koylarını, kuzeyden(poyraz) esiyorsa ki genellikle öyle esiyor güneydeki koylarını tercih etmeli. Batı kıyılarında denize girilebilecek koylar bulunmuyor. Rüzgar durduğunda ise adadaki tüm koylarda deniz çarşaf gibi oluyor.
Minibüs seferleri sadece Ayazma Plajı, Habbele Plajı ve Akvaryum Koyu'na yapılıyor. Diğer koylar ise tüm doğallıklarıyla bekliyor sizi. Merkeze yakın olanlara yürüyüş yaparak ya da bisikletle ulaşmanız mümkün. Ama güney kıyılarındaki uzak koylara bir araçla gitmeniz daha akıllıca.
Burada bahsedilen koylar, araçla ulaşımı mümkün, denize girmek için tercih edilen başlıca koylar. Bunların arasında irili ufaklı adı bile olmayan birçok ufak koy bulunuyor. Bu koyları kıyı boyunca yürüyüş ve tırmanışlarla keşfedebilirsiniz. Bakir koylara giderken yanınıza içecek, yiyecek ve şemsiye almayı unutmayın!
Ayazma Plajı - poyrazda
Turkuaz renginde denizi ve incecik kumu ilk defagelenleri şaşırtacak güzellikte bir kumsal burası. Adanın en popüler,dolayısıyla en kalabalık plajı. Günübirlik tesislerin olduğu tek koy olan Ayazma Plajı’na yaz döneminde düzenli olarak minübüs seferleri yapılıyor. Plajda şemsiye ve şezlong kiralamak mümkün. Ayrıca su sporları adı altında; deniz bisikleti, banana, hamburger ve jet ski kiralayanbir yer de bulunuyor.
Plajın en keyifli yanlarından biri tahta sandalyeli, ekose örtülü plaj restoranları. Bu restoranlar özellikle öğle yemekleri için tercih ediliyor. Buralarda içilen bir akşamüstü birasının tadına da doyum olmuyor !
Sulubahçe Koyu - poyrazda
Ayazma plajının bitişiğindeki koydur. Minibüsler Ayazma'dan Habbele'ye geçerken bu koyun önünden geçiyor. Bu yüzden yaz döneminde günübirlikçilerin tercih ettiği koylardan biri...
Ayazma ve Habbele Plajı’nın ortasında olmasına rağmen tesisi olmadığı için ıssız kalmış Sulubahçe. Genelde koyun civarındaki yazlık sitelerde oturanlar tarafından kullanılıyor.
Habbele Plajı - poyrazda
Denizi hem kumluk hem de taşlıktır. Ayazma’ya göre daha sakindir. Adaya uzun yıllardır gelenlerin tercih ettiği bir koydur. Şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün ama herhangi bir tesis bulunmuyor. Plaja düzenli olarak minübüs seferleri yapılıyor.
Beylik Koyu - poyrazda
Adanın gizli saklı kalmış cennet koylarından biri. Ayazma Plajı’nın hemen solunda yer almasına rağmen, plaj ile aralarındaki asfalt yolun çökmesinden dolayı uzun zaman gözlerden uzak kalmış. Yeni yol, Ayazma Plajı’ndan merkeze doğru giderken sağdaki ilk yol. Bu asfalt yolda 1 km. kadar ilerledikten sonra sağa sapılan 300 metre uzunluğundaki toprak yol sizi bakir koya ulaştırıyor.
Akvaryum Koyu (Mermer Burnu) - poyrazda
Yaz dönemi boyunca müdavimlerinin boş bırakmadığı ufak bir koydur. Deniz altındaki inanılmaz çeşitliliği görebilmeniz için bir şnorkel ve gözlükle gelmenizde fayda var. Bu koya ancak kendi taşıtınızla ulaşabilirsiniz. Mermer burnunun üzerinden yürüyerek en uca kadar gidebilirsiniz !
Çayır Koyu - lodosta
Rüzgarın güneyden estiği nadir günlerin birine denk gelirseniz mutlaka Çayır’da denize girmelisiniz. Burada denizin rengi bir başka güzel ve Göztepe’ye bakarak yüzmek çok keyifli. Genelde adanın yerlileri tarafından bilinen koy sakin ve huzurlu. Tam deniz kenarına kadar inen düzgün bir asfalt yolu bulunuyor. Yürüyüşle merkezden 45 dakikada varmak mümkün.
Tuzburnu Koyu - lodosta
Anakaradan baktığınızda adanın en sol ucundaki Tuzburnu fenerinin bitişiğinde yer alıyor. Lodoslu havalarda en çok tercih edilen koylardan biri. Buraya tempolu bir yürüyüşle ada merkezinden 1 saatte varmak mümkün. Tuzburnu fenerine çıkıp panaromik manzaraya karşı oturması çok keyifli...
Poyraz Limanı Koyu - lodosta
Ada merkezine en yakın koylardan biri. Çanak şeklinden dolayı poyrazda bile fazla rüzgar almıyor. Yürüyüşle 15 dakikada ulaşmanız mümkün. Denizi genel olarak sığ ve sıcak ama deniz kestanelerine dikkat etmek gerekiyor. Deniz uçağı bu koya iniyor.
Tekirbahçe Koyu - lodosta
Adanın turizm bölgesi ilan edilen Tekirbahçe’de 5-6 otel ve ufak bir tatil köyü bulunuyor. Uzunca bir kumsaldan oluşan koyda sadece tesislerde kalanlar için konulan şemsiye ve şezlonglar bulunuyor. Koya anayoldan sapılan toprak yollar dışında Poyraz Limanı’ndan kıyı boyunca yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Böylece ikisinin arasındaki minik bir koyu da keşfetmiş olursunuz.
Ada merkezi - poyrazda ve lodosta
Ada merkezinde denize girebileceğiniz iki yer seçeneği bulunuyor.
Poyrazda: Bozcaada Yat Limanı, Türkiye'nin en temiz yat limanlarından biri olarak denize güvenle girebileceğiniz bir yer. Kale önündeki çay bahçelerinin önündeki kayalıklardan deniz kestanelerine dikkat ederek denize girebilirsiniz. Yüzerken yanaşan feribota ve teknelere dikkat etmelisiniz.
Lodosta: Kale arkası denilen bölgede iki küçük iskele bulunuyor. Buralardan denize girmeniz oldukça kolay.